Gömülü Diş Çekimi
20 yaş dişlerinin isimlerinin bu şekilde anılmasının nedeni 17-25 yaş arasında çıkmaya başlamalarıdır. Ağızda en son çıkan dişler 3. büyük azı dişleridir. Ağızda genellikle 4 adet 20 yaş dişi bulunur. Bu dişler bazen çene kemiği içerişindeki konumu nedeniyle veya üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömülü durumundadırlar

20 Yaş Dişi

20 yaş dişlerinin isimlerinin bu şekilde anılmasının nedeni 17-25 yaş arasında çıkmaya başlamalarıdır. Ağızda en son çıkan dişler 3. büyük azı dişleridir. Ağızda  genellikle 4 adet 20 yaş dişi bulunur. Bu dişler bazen çene kemiği içerişindeki konumu nedeniyle veya  üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömülü durumundadırlar. Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak ağrı, şişlik ve çene açmada azalma meydana gelir.

Cerrahi çekim nedir?

Cerrahi çekim ağız içinde rahatça görülemeyen, dişeti sınırında kırık olan ya da kemik veya dişeti altında  gömülü  dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Bazı durumlarda diş bölümlere ayrıldıktan sonra çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda cerrahi çekim uygulanır. Normal çekimde olduğu gibi lokal anestezi ile işlem yapılabilir.

Gömülü olan 20 yaş dişleri hangi durumda çekilir ?

-Gömülü olan dişlerde genellikle yumuşak doku iltihaplanması oluşur. Bu iltihaplanma hastada ağrılara , diğer dişlerde de iltihaplanma ve bölgede kist oluşmasına neden olabileceği için bu dişlerin alınmasında yarar vardır .İltihaplı olan dişler doktorunuzun vereceği bir takım antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. Fakat bu dişler çekilmediği müddetçe enfeksiyonların oluşması tekrar edecektir.

– Kendisine çene kemiği üzerinde yeterli alan bulamayan 20 lik dişler gömülü bir şekilde kalmaktadır. Bu durum diğer dişlerde basınç oluşmasına; ön dişlerde çapraşıklığa neden olur ve ağrı yapar.

20 lik diş çekimi sonrasında oluşan ağrılar ve şişlikler ne kadar sürede geçer ?

20 lik dişler çekilme sonrasında hafif şiddetli olmak üzere ağrılara, baskıdan dolayı ağız ağrılara ve sızlama şeklinde kan akmasına neden olurlar. Bunun yanı sıra bazı kişilerin yapısına göre yanak bölgesinde şişmeye de neden olurlar. 20 lik dişlerin kişide oluşturmuş bu etkiler en geç 1-2 hafta içerisinde tamamen geçer.

20 lik diş çekimi sonrasında neler yapılmalıdır ?

– 20 lik diş çekimi sonrasında doktorunuzun ağzınıza yerleştirmiş olduğu tamponu en az 30 dakika ağzınızdan çıkartmamalısınız. Doktorunuz sizin yanınıza ayrıca bir ağız tamponu daha verecektir. Eğer kan akışı durmazsa ve siz bu tampondan rahatsız olursanız doktorunuzun vereceği ikinci tamponu kullanabilirsiniz.

– 20 lik diş çekimi sonrasında en az 2 saat herhangi bir şey yenilip içilmemelidir; 2-3 gün boyunca çok sıcak ve çok aşırı soğuk içecekler tüketilmemelidir.

– 20 lik diş çekimi sonrasında iki gün  boyunca sigara ve alkol tüketimi yapılmamalıdır.

– 20 lik diş çekimi sonrasında doktorunuz size bir reçete verecektir. Doktorunuz vermiş olduğu bu ilaçları alınız ve zamanında düzenli olarak kullanınız. Bu ilaçlar ağrılarınız azaltacak ve iltihaplanma olmasını engelleyecektir.

–– Doktorunuz dikiş attıysa dikişleri aldırmak için 7-10 gün sonra doktorunuza yeniden başvurunuz.

– Çekim sonrasında bölgede şişlik oluşmaması için soğuk kompres uygulaması yapınız. Bölgede 24 saat boyunca 5 dakika aralıkla buz kompresi uygulamanız şişlik oluşumunu en aza indirecektir. Eğer bölgede şişlik olursa bu şişlikler 48 saat sonra tamamen geçer.

– Çekim bölgesini fırçalamayınız. Bu bölge haricinde diğer dişlerin bakımını ve günlük olarak fırçalama alışkanlığınızı devam ettiriniz.