Ortodonti

Diş ve diş teli gibi kavramlarıda içerisine alarak diş, çene ve yüzde var olan şekil bozukluklarını düzeltmek veya daha sonra oluşabilecek bu problemlere önceden önlem olabilecek uygulamalar bütünüdür.

 

Ortodonti nedir?

Diş ve diş teli gibi kavramlarıda içerisine alarak diş, çene ve yüzde var olan şekil bozukluklarını düzeltmek veya daha sonra oluşabilecek bu problemlere önceden önlem olabilecek uygulamalar bütünüdür.

Ortodontik problemler neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?

Ortodontik tedavinin temelinde diş büyüklükleri, çene ve kemik yapısı ile bunların birbiri ile orantısızlığı, çocuklarda uzun süre emzik ya da biberon kullanımına bağlı problemler, darbe ve travma sonrası oluşan hasarlar gibi bir çok nedene bağlı sorun yatmaktadır. Hasta ergenlik çağında ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu mevcut ise ortodontik tekniklerle tedavisi mümkündür. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsek bozukların tedavisi ortodonti ve cerrahi işbirliği ile gerçekleştirilir.

Ortodonti Tedavisi Ne kadar Sürer?

Bir ortodonti hastasının başarılı bir tedavi süreci geçirmesi için ortalama 1,5-2 seneye ihtiyacı vardır. Uygulanacak tedavi yöntemi ve hastanın sahip olduğu özel ağız ve diş yapısı tedavi süresinde değişkenliğe neden olabilir. Süreyi etkileyen diğer bir faktör ise yaştır. Erişkin bir bireyin diş hareketi çocuk veya genç hastalara oranla daha ağır olduğundan sürede bu oranda biraz uzayabilir.

Tedavi Süreci Hakkında

Diş teli tedavisi başlangıcında ortodontist hastayı muayene eder ve ağız içindeki problemleri belirler. Sağlıklı bir ortodonti sonucu alabilmek için tedaviye geçilmeden önce varsa  diş dolgusu veya diş çekimi sonrasında yine varsa diş eti hastalıklarının tedavileri yapılır. Genellikle 72 saat içinde diş tellerine alışılmaktadır. İlk hafta genellikle baş ağrısı hissedilebilir. Bu durum oldukça normaldir. İlk hafta braketler ve teller ağızda, dudak kenarlarında bir takım yaralar oluşmasına neden olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Bir  hafta içinde yaralar geçecektir.

Diş teli takanlar nelere dikkat etmeli?

Doktorların önermediği bazı yiyecek ve içecekler vardır.  Genellikle yapışkan türü yani sakız, lokum gibi ürünler diş tellerine yapışabilir. Hatta tellerin çıkmasına ve oynamasına neden olabilir. Özellikle sert gıdalar ısırarak tüketilmemelidir. Sert meyveler ve yiyecekler ısırarak yenilmemelidir. Ayrıca temizlik ve ağız bakımı dikkat  edilmesi gereken  en önemli unsurdur.